Granen hebben als positieve teelteigenschap dat het rustgewassen zijn. Ze vragen niet veel energie van de grond. Dit jaar telen wij de graansoort spelt. Dit is een oergraan dat weer in opkomst raakt door de grote vraag bij de consument. Spelt bevat namelijk geen gluten, zoals tarwe wel heeft. Daarnaast is spelt erg gezond; door de snelle oplosbaarheid in water zijn de vitamines en mineralen in spelt snel opneembaar. Spelt wordt in de herfst gezaaid. In juli laten we het oogsten met een combine. Vervolgens gaat het graan naar Agrifirm die voor de afzet aan broodbakkers zorgt.

Weidsicht teelt en verkoopt de graansoort spelt, een oergraan met bijzondere eigenschappen die gunstig zijn voor het menselijk lichaam. De belangrijkste is de ‘bio-beschikbaarheid’. Dat wil zeggen dat spelt door de oplosbaarheid in water snel en makkelijk kan worden opgenomen. Spelt bevat veel belangrijke voedingsstoffen, zoals vitaminen en mineralen. En spelt is bovendien een smakelijke graansoort, met een nadrukkelijk andere smaak dan tarwe.

Speltras ‘Oberkulmer Rotkorn’

Wij verkopen spelt van het ras ‘Oberkulmer Rotkorn’. Dit is een van oudsher 100% genetisch zuiver speltras, dat op geheel natuurlijke wijze verbouwd wordt. Zonder halmverkorters en chemische bestrijdingsmiddelen. In de voor spelt gebruikte molen worden geen andere granen gemalen. Daardoor is het ook voor mensen met bijvoorbeeld een tarweallergie écht veilig. De speltgranen en het speltmeel worden verwerkt tot diverse speltproducten. Daarmee is het mogelijk om spelt in bijna alle maaltijden te gebruiken.

Spelt maakt gelukkig

Bij spelt blijven de voedingsstoffen tijdens het maalproces – in tegenstelling tot bijvoorbeeld tarwe – behouden. Het bloemlichaam van spelt bevat niet alleen maar gluten, zoals dat wel bij tarwe het geval is. Spelt bestaat uit een mengeling van vitaminen, mineralen, koolhydraten en vetten. En ze bevat een voor een graansoort hoog eiwitaandeel en rijkelijke ballaststoffen. Doordat spelt erg rijk is aan aminozuren, die in het lichaam de productie van vrolijk makende hormonen opwekken, weten we bovendien: spelt maakt gelukkig.

Een krachtige fitmaker

De gluten die spelt bevat, zijn van een andere samenstelling dan die in tarwe. Daarom is spelt veel makkelijker te verteren. En dat geldt voor alle producten gemaakt van speltbloem of speltmeel, zoals onze pastasoorten. Spelt zorgt voor een gelijkmatige bloedsuikerspiegel, waardoor je minder behoefte hebt aan tussendoortjes. Door deze eigenschap is speltgraan ook bijzonder geschikt voor mensen met diabetes (suikerziekte). Spelt is dus voor zowel sporters als ‘gewone mensen’ een krachtige fitmaker.

Spelt – al eeuwen de beste graansoort

Speltgraan is een belangrijk bestanddeel in de Hildegard Geneeskunde. De Duitse kloosterlinge Hildegard van Bingen schreef al in de 12e eeuw in haar werk ‘Physica’ (Natuurkunde):
“Spelt is de beste graansoort, het werkt verwarmend en vettend, is hoogwaardiger en milder dan alle andere graansoorten. Wie spelt eet, ontwikkelt goed lichaamsvlees. Spelt leidt tot zuiver bloed, geeft een vrolijk gemoed en de gave van de blijmoedigheid. Gelijk hoe het bereid wordt, als brood of als een andere spijs gekookt, spelt is in één woord goed en licht verteerbaar.”

Goede bakeigenschappen, beter brood

Een brood bakken? Gebruik dan speltdeeg. Dit is veel makkelijker te kneden dan tarwedeeg. En kneed niet te lang, anders kneedt u de kleefstoffen kapot en wordt het brood korrelig of te vast. Kenners waarderen de bijzondere geur van spelt. In steeds meer bakkerijen zie je daarom speltbrood. Maar meestal bestaat dat brood uit 70-80% speltmeel en 20-30% tarwemeel. Daarmee gaat het echte spelteffect verloren en het is niet geschikt voor mensen met een tarweallergie. Informeer u dus over de gebruikte ingrediënten van het speltbrood.

Zuivere spelt of een kruising?

Voor mensen met een tarweallergie was spelt tot voor enkele jaren een voor de hand liggend alternatief. Dit geldt intussen nog maar ten dele. Een onvervalst graan is in ons tijdperk namelijk niet langer zomaar zuiver. De mogelijkheden van genetische manipulatie en kruisingen prikkelen boeren en productontwikkelaars om de schone speltrassen vanwege opbrengstverhoging of betere hanteerbaarheid (kortere aren) te kruisen met tarwe. Daarom bestaan er intussen meer speltkruisingen (met tarwe) dan zuivere speltsoorten.