Op Weidsicht kunnen we dankzij de lichte grondstructuur vroeg zaaien. Door de aanwezigheid van zand in de bouwvoor is bewaring van de geoogste peen niet mogelijk. Daarom zetten we het product na de afland oogst zo snel mogelijk af op de markt.

De teelt – We zaaien op 2 á 3 cm diepte in de getrokken ruggen op de akker. Elke vierkante meter telt 200 zaadjes, ofwel 2 miljoen zaadjes per hectare (10.000 m²). Na twee maanden komen ze boven. Een dag ervoor ruimen we alle onkruid weg met een onkruidbrander. Daarna houden we alles met de hand schoon met een wiedbed. Dit is een machine (of draagframe achter een trekker) waarbij een aantal mensen naast elkaar ligt en het onkruid tussen de wortelplantjes uittrekt. Dit is echt monnikenwerk, maar gelukkig hebben we hiervoor elk jaar hulp van gemotiveerde krachten uit Roemenië en Portugal. Het werk wordt ondersteund door met een schoffelmachine de weer bijgegroeide onkruiden weer af te schoffelen.

De oogst – In juli begint de oogst en deze loopt tot eind september. Elke twee dagen vertrekt er een volgeladen vrachtwagen peen naar de afnemer. Daar wordt de lading gespoeld, gewassen en gekoeld om vervolgens verpakt te worden. De dag erop ligt de vers geoogste peen dan al in de winkel.

De afzet – Ook hier is het van belang om goede afspraken te maken over de afzet. Vroege peen kun je niet bewaren: als het klaar is, moet het geoogst worden. Een periode van kou kan de groei vertragen en de prijs van de peen verhogen. Tijdens een lange periode van warm weer en weinig vraag daalt de prijs echter dramatisch. Ons afzetgebied ligt naast Nederland voor een groot deel in Duitsland.